Gerilim Bölücü Devreler


Gerilim Bölücü


  İlk olarak gerilim bölücüleri inceleyerek başlamak istiyorum.He şeyin başı Ohm kanunu.İlk önce Ohm kanunu verelim.



  Unutmayın formülü çıkarmadan işin tadı çıkmaz.Şimdi çok basit bir gerlim bölücü devresini bakalım.



  Burada bilmemiz gereken önemli bir nokta var.Seri devrelerde elemanların üzerinden geçen akım aynıdır.Şimdi bu kurala göre formülümüzü çıkaralım.Dirençler seri olduğundan toplanır.Ohm kanunu ile devredeki toplam akımı bulabiliriz.
 

  Devre seri olduğundan dirençler üzerinden geçen akım aynı olacaktır.Yani eşdeğer direnci bulursak devre akımında herhangi bir değişiklik olmaz.Devre akımını 0,6 ma buldğumuza göre devam edelim.Ohm Kanununu hatırlayın ve aşağıdaki resimi inceleyin.




  Aslında ne kadar basit olduğunu görebilirsiniz.Aynı yöntemle daha fazla direnç kullanarak farklı gerilim çıkışları elde edebilirsiniz.Yukarıdaki formüllere göre V2 ´yi hesaplayalım.




  Devre akımını 0,6ma bulmuştuk.Şimdi Proteusta bulduğumuz souçlara bakalım.




  Peki referans noktasını değiştirirsek ne olur?Bildiğiniz üzere voltaj iki nokta arasındaki potansiyel farktır.Genelde + kutup büyük potansiyeli temsil ederken,- kutup küçük potansiyeli temsil eder.Bu devrede + kutup 12v,- kutup ise 0 voltu temsil ediyor.Şimdi refereans noktamızı değiştirip ölçümlerimizi tekrar yapalım.Bu sefer V1´i bulalım.Ama bu sefer referans ucumuzu değiştirelim.Pilin + kutbunu 0 volt olarak kabul edeceğim.


  Evet hesabımıza göre -6 volt bulduk.Peki gerçekten bu değer doğru mu?Proteustan test edebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi referans noktasını değiştirerek farklı sonuçlar bulabilirsiniz.




  Konuyu daha somut hale getirmek için Hc-05 modülünü ele alalım.Bu modül 3,3v ile heaberleşmektedir.5v ile haberleşen bir mikrodenetleyicide bu sorun olabilir.Bu yüzden gerilim bölücü kullanırız.Ben denklemde gerekli değerleri yerine koyarak 3,3v için gerekli olan direnç değerlerini hesapladım.Bir sonraki yaızıda görüşmek üzere.Esen kalın.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eşzamansız (Asenkron) Sayıcılar

Ege MYO Ders Notları:Ölçme Tekniği 1.hafta

DEĞİL Kapısı