Gerilim - Akım -Direnç

 Hepinize merhaba canlar.Bu yazı dizisinde;dilim döndüğünce temel elektronik ile ilgili bilgileri vermeye çalışacağım.Bu anlatacağım konular elektroniğe yeni başlamış arkadaşlara yol gösterecektir.Bu yazıda gerilim,akım,ve direncin ne olduğundan bahsedilecektir.

Gerilim

 Gerilim genellikle iki nokta arasındaki potansiyel fark olarak tabir edilir.Ben buna iki nokta arasındaki elektron farkı da diyorum.Gerilim(Volt) aşağıdaki formülle ifade edilebilir

Yani gerilim yük başına düşen iş yapabilme kabiliyetine denir.Amatör elektronikçiler bu bilgiyi nerede kullanırlar,bilmiyorum.Genel kültür olarak cebinizde durması bir gün işinize yarayabilir.Burada V Volt cinsinden  gerilimi,w Joule cinsinden yapılan işi,Q ise Coulomb cinsinden yük miktarını ifade etmektedir.Unutulmamalıdır ki gerilim ölçerken bir referans nokta ve birde ölçüm noktası gereklidir.

Akım

 İki nokta arasındaki potansiyel farkın oluşturduğu elektron akışına akım denir.Bazı kaynaklarda saniyede akan elektron miktarı olarak da tanımlanır.Birimi Amperdir.aşağıdaki formülle ifade edilebilir.

Burada I Amper cinsinden akım, Q Coulomb cinsinden yük,t saniye cinsinden zamanı ifade etmektedir.Yük akışı kaynağın eksi kutbundan artı kutbuna doğru olmaktadır.Akımın yönünün ise pozitif kutuptan negatif kutba doğru olduğu varsayılır.

Direnç

 Bir elektrik devresinde yük akışına gösterilen zorluğa direnç denir.Birimi Ohm'dur.Ω harfi ile gösterilir.

Ast ve Üst Katlar

Burada bahsettiğimiz değerlerin ast ve üst katları vardır.Bunları bilmek bir zorunluluktur.Aşağıda bazı katlar verilmiştir.


Buradaki tabloya örnek verecek olursak;


Temel elektronik serisine böyle basit bir giriş yapmış olduk dostlar.Soru,öneri ve görüşlerinizi yazın bana.Bir dahaki sefere görüşmek ümidiyle.

Kaynaklar:
http://tec.ege.edu.tr/dersler/aa%20devre%20analizi%20ders.pdf
Eyüp Ersan SÜLÜN, V.Tolga EKMEKÇİBAŞI ,Herkes için Elektronik(Mart-2001 İzmir)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eşzamansız (Asenkron) Sayıcılar

Ege MYO Ders Notları:Ölçme Tekniği 1.hafta

DEĞİL Kapısı